Mobiltelefon:
Norske mobiltelefoner kan brukes i Kroatia. (GSM-nett).
Det generelle nødnummeret i Kroatia (engelsktalende): 112.
Viktige telefonnumre
Retningsnummer til Kroatia: +385
Ambulanse: 194
Brann: 193
Politi: 192
Veihjelp: 1987
(ringer du fra utlandet eller fra mobiltelefon, ring +385 1 987)
Sjøredningstjenesten: 9155
Nasjonalt nummer for alle nødsituasjoner: 112
Generell informasjon: 981
Opplysningen i Kroatia: 11888
Opplysninger utenlandske nummere: 902
Værmelding og veiforhold: 060 520 520
Kroatias Automobilforbund (HAK): +385 1 46 40 800,
Web: www.hak.hr,
E-mail: info@hak.hr
Capital:
Folketall og noen av de største byene:
Kroatia har 4.494.749 innbyggere (juli 2006).
Hovedstaden Zagreb er landets økonomiske-, kulturelle-, akademiske- og administrative sentrum med 779.145 innbyggere.
Split har 188.694 inbyggere.
Rijeka; 144.043 innbyggere.
Osijek; 114.616 innbyggere.
Zadar; 72.718 innbyggere.
Sibenik; 51.553 innbyggere.
Kystlinje:
Totalt 6.278 km, hvorav 4.398 km på landets øyer.
Språk:
Kroatisk (benytter det latinske alfabetet). De aller fleste kroater som jobber i turistområdene snakker engelsk. Ofte kan yngre kroater engelsk mens de eldre foretrekker tysk.
Klima:
Adriaterhavskysten har et behagelig mildt middelhavsklima med et stort antall soltimer. Gjennomsnittlig sjøtemperatur om sommeren er ca 25 oC og midtvinters 15 oC. Badesesonger er normalt fra tidlig mai og ut oktober. Sommeren er varm og nedbørsfattig, vinteren mild og mer nedbørsrik. Innlandet har kontinentalklima med moderat nedbørsmengde. I høyereliggende innlandsområder er det snø om vinteren.
I kystnære områder har dagtemperaturen i juli et gjennomsnitt på ca 30 oC, mens det midtvinters (januar) ligger på ca 10 oC. I innlandet er gjennomsnittlig dagtemperatur midtvinters ca 1 oC og noe lavere i høyereliggende områder. Innlandets gjennomsnittstemperatur om sommeren er ca 20 oC. På Dalmatiakysten (Split) er temperatur og nedbør i oktober tilnærmet likt Oslo i juli.
Valuta og betalingsmidler:
Kroatias valuta er Kuna (1 kuna = 100 lipa). Utenlandsk valuta kan veksles i banker, vekslekontorer, postkontorer, turistkontorer, hoteller, campingplasser og marinaer. Sjekker kan heves i banker. De fleste hoteller og butikker tar de internasjonale kredittkortene Diners, American Express og Mastercard/Eurocard samt VISA.
Det kan være lurt å spørre om det er billigere å betale med kontanter, da mange gir kontantavslag. Hotellpriser og prisene på dyrere varer oppgis ofte i EURO, men betaling i kuna er likevel det vanlige. Minibankautomater er utbredt i byene og langs kysten, disse tar stort sett alle typer kredittkort og VISA.
Strømforsyning:
220 V, 50 Hz. Standard norsk 2-pins støpsel.
Drikkevann:
Vann fra springen kan drikkes i alle deler av Kroatia. Vann på flaske selges på bensinstasjoner, kiosker og dagligvarebutikker.
Reisedokumenter:
Nordmenn trenger ikke visum for besøk i Kroatia i inntil 3 måneder. Men husk ha med pass som er gyldig minst tre måneder etter ankomst. Dersom utenlandske statsborgere ønsker å bosette seg, eller søke opphold i Kroatia for en periode lengre enn 3 måneder anbefales å sjekke krav til oppholdstillatelse (midlertidig eller permanent) på hjemmesiden til det kroatiske utenriksministeriet. Man kan også kontakte den kroatiske ambassade i Oslo på cro-emb@online.no eller tlf 00 47 23 01 40 50 for nærmere informasjon om hvilke regler som gjelder.
Kroatia har et offentlig helsevesen som i Norge, men standarden på sykehusene er noe lavere. Folketrygdens EØS-kort gjelder ikke. Man må derfor ha reiseforsikring som dekker:
- Utgifter til legebehandling
- Hjemsendelse i tilfelle alvorlig sykdom eller dødsfall
- Syketransport til Norge
- Reiseforsikring som dekker minimum EUR 30.000
Vær oppmerksom på at man kan bli spurt om å framvise reiseforsikringsbevis ved innreise til Kroatia.
Tollbestemmelser:
Utenlandsk og lokal valuta samt sjekker inntil EUR 10.000 kan fritt bringes ut av landet av utenlandske- og kroatiske statsborgere med bolig i utlandet. Beløp som overstiger dette må tolldeklareres. Spesielt verdifullt profesjonelt- eller teknisk utstyr må også deklareres ved grensepassering.
Skatt/mva kan refunderes til utenlandske statsborgere som ikke har permanent- eller midlertidig oppholdstillatelse i Kroatia for personlige varer kjøpt i landet. Beløpet må overstige HRK 500 og kan refunderes mot fremleggelse av et PDV-P eller “Skattesjekk”-skjema som er blitt godkjent av en tolltjenestemann. Skatt/mva-refusjon må kreves innen seks måneder etter at kvitteringens/skjemaets datering.
For ytterligere informasjon, kontakt Tolladministrasjonen:
www.carina.hr
Helsetjenester:
Det er sykehus og klinikker i alle større byer, mens mindre steder ofte har doktor/legevakt og/eller apotek.